Mooi op tiet uit berre!
Door: Paul
Blijf op de hoogte en volg Daktari
12 November 2011 | Namibië, Aus
Zaterdag 12 november 2011
Om half 5 eruit, tent inklappen, tanden poetsen en op naar de poort van Sossusvlei! Om kwart over 5 gaat de poort open. Grote zandduinen waar de zonsopgang en de omgeving betoverend moet zijn. Al we aan de beurt zijn vraagt de parkwachter of een parkpermit ( om het park binnen te rijden) hebben. Parkpermit? We staan al twee nachten maar niemand die ons er naar gevraagd heeft. We moeten voor 2 nachten per persoon 80 Namibische dollar betalen. 640 Namibische dollar is ongeveer 64 euro. We zeggen hem dat we graag door willen rijden omdat we de zonsopgang willen zien.
We moeten een paspoort achterlaten als borg. Ja dikke doei! We zeggen hem dat hij ons kan vertrouwen en dat we ons de terugweg zullen melden. Na een paar bedenkelijke blikken besluit hij ons er toch door te laten. Hupakee gas met die Landrover!! De turbo werkt tot nu toe nog goed dus we rijden stevig door. Het is ongeveer een uurtje rijden en dan nog een stuk tegen een duin opklimmen. Na een mooie stevige klim staan we rond 6 uur bovenop de duin en aanschouwen de schitterende zonsopgang en de prachtige kleuren van de duinen. Heel bijzonder om te zien!!
Op de terugweg komen we langs de poort en melden ons netjes bij de ranger. 640 Namibische dollars..
Ik ben het boek van Lex Harding (De reis van mijn leven) aan het lezen. Hij maakt een trip van 4 maanden met z'n twee zoons van noord naar zuid Afrika en schrijft telkens over rangers/ agenten die hem op de vreemdste plekken aanhouden en waaraan hij dan geld aan moet betalen. In het begin betaalde hij trouw maar na verloop van tijd ging hij afdingen of kon zelf zonder te betalen doorrijden. Tijd voor omkoping dus..
Ik stapte netjes uit bij de ranger ( meer dan een kop kleiner dan mij) en ging achter de auto staan uit het zicht van de anderen. Ik vroeg hem wat ik moest betalen en hij zei 640 Namibische dollar. Ik zei dat ik het niet van plan was te betalen en hij maar een andere manier moest verzinnen. Hij keek om zich heen en zei dat de helft ook goed was maar dan moest ik hem zo betalen en direct doorrijden ver van de poort. Ik gaf hem 200 Namibische dollar en dat hij het daar mee moest doen. Hij zei; Ok but please drive quickly end as fast as possible! Its very risky for me!
100 meter verder hebben we genoten van ons wel verdiende ontbijt. Meneer de parkranger heeft vast ook een goede beurt gemaakt bij zijn familie dus hadden we allebei wat..
Na ons ontbijt stond ons een rit van 350 km bumpie gravel te wachten. Het verliep allemaal voorspoedig, de turbo hield het goed vol en kwamen rond 13.00 uur aan in Aus. Waar we op Aus Klein Vista in de Geisterschlucht overnachten. Een oud houten huisje met stapelbedden, oude kachels, midden tussen de rotsachtige bergen en 6!! kilometer van de receptie. Onderweg naar ons huisje staat een hele oude verroeste auto doorzeefd met kogels met een bord en daarop ongeveer het volgende verhaal:
Heel lang gelden zijn hier twee diamantrovers doorzeefd met kogels. Ze hadden diamanten gestolen uit de hier in de buurt liggende diamantmijnen. Achtervolgd door de politie zijn ze deze bergkam ( Schlucht) ingereden. Ze konden niet verder de berg op en zijn doorzeefd met kogels van de politie. De diamanten zijn vreemd genoeg nooit terug gevonden en men zegt dat de geesten van de diamantrovers er nog steeds rond dolen omdat ze de diamanten nog nooit hebben weergevonden. Wordt een lekker nachtje dus! Booeeehhhh...
Maar goed. Waar we voor naar Aus zijn gekomen zijn de Wild Horses. Er zijn honderden paarden in de 1e wereldoorlog (1915) vanuit Duitsland hiernaartoe gebracht door Hansheinrich von Wolf. Door een bombardement een paar jaar later is Von Wolf omgekomen en zijn er waarschijnlijk een aantal paarden aan de dood ontsnapt en los gebroken. Jaren hebben ze geen paarden gezien maar in de jaren twintig werden er Wild Horses ontdekt. Het kon niet anders dan het de ontsnapte paarden van Hansheinrich von Wolf waren!!
Die moesten we zien natuurlijk!! 20 km rijden vanaf onze slaapplaats was de waterhole (drinkplaats) en aanschouwden we de prachtige wilde paarden. Volgens de laatste telling zijn het er 224. Mooie steigerende paarden tussen de bergen met hun eigen weide onvoorstelbaar zo groot.
Onder het schrijven van dit bericht genieten we van een heerlijk Namibisch buffet en rijden we na nog één halve liter bier naar ons huisje in de bergen, 6 kilometer en in het pikkedonker. Misschien worden we wel begroet door de geesten en vinden we, als Monique en Agaath geluk hebben, samen de diamanten..
Welterusten..
Welterusten..
12 November 2011 - 20:34
Jacqueline.:
wauw, geweldig, die paarden. en dat huisje! ik hoop dat de dames de diamanten vinden, haha. Oja Bas, wij hebben een aankomende monteur in huis: Jurian zei deze week: mama, ik ben even bezig. ik ga de motor van oom Bas maken.....geniet nog van al het moois! tot gauw. dikke knuffel van ons. -
12 November 2011 - 20:59
Gera:
wat een fantastische foto's!!!! -
13 November 2011 - 09:51
Helmie:
Mooi boek van Lex Harding en je hebt er ook nog wat aan.
Wat zal Monique genoten hebben van de paarden en wat een leuk mooi huisje groetjes en xx -
13 November 2011 - 13:28
Erik En Marijke:
Wij lekker op de bank te genieten van jullie reisverslagen en foto's! Erg gaaf allemaal!!!!!!! Jullie nu al weer 2 week weg geloof best dat de tijd daar vliegt, elke dag weer een nieuw avontuur.
Hier alles goed hoor, het heeft hier al gevroren dus maak je borst maar nat voor als jullie terug komen.
Geneiet er nog even van groetjes van ons en we zien de volgende foto's en reisverslagen wel weer tegemoet.
tot snel moaties!! -
13 November 2011 - 20:06
Pa Jan:
Dat van die wilde paarden in Afrika, daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik dacht dat alleen in het wilde westen op dem prairie voorkwam. Maar dit moet voor jullie geweldig zijn, om te zien en natuurlijk helemaal voor paarden meisje Moni. Mooi al die indrukken te zien en te lezen. Maar doe maar niet te veel van die verhalen Want Ma Aly zag zaterdag ook al een wild beest bij ons door de straat lopen, en weet nog steeds niet wat het was. ( het was wel groot zei ze en wild ) en het was ook geen geest. Nou zie je maar weer wat die verhalen van jullie toe kunnen leiden,
Nou ik zou zeggen tot Zaterdag. -
14 November 2011 - 11:48
Mijntje .:
o wat mooi hebben jullie het prachtig
wat mooi met die paarden wat genietenhe nou hier is alles goed nog heel veel plezier dikke kus voor jullie groet mijntje ... -
14 November 2011 - 15:25
L.Winkel:
Hoi jongelui,
Wat een mooie reis en wat zien jullie veelgenieten met z'n allen.